Feit of fabel?

27 September 2017

Onderstaande feiten of fabels hebt u zeker en vast al eens uit goede bron vernomen. Maar zijn ze nu écht? Of is het een broodje aap? Wij vertellen het je graag!

1. Afdrogen voor de sauna is verplicht

FEIT: Wie zich niet goed afdroogt, kan niet goed zweten. En het is net de bedoeling om te zweten in de sauna. Zo gaan je poriën open en kan je je huid een stevige reinigingsbeurt geven. Bovendien is het niet fijn voor de gasten die na jou op een kletsnatte bank moeten plaatsnemen. Vergeet dus zeker niet op een handdoek te gaan zitten in de sauna!

2.     Naakt of met badkledij in de sauna heeft hetzelfde effect

FABEL:  Echte saunaliefhebbers gaan liever naakt in de sauna. Op die manier kan je lichaam beter afkoelen. Bovendien is het ook hygiënischer: je zweet blijft namelijk in je badkleding zitten.

3.     Er zijn droge en natte sauna's

FEIT: Dat klopt: er zijn sauna's met een hogere luchtvochtigheid en droge sauna's. Hoe lager de luchtvochtigheid hoe makkelijker het is om het vol te houden. Daarom kan je vaak langer in een Finse sauna van 90 graden zitten dan in een stoombad van 50 graden.

4.     Liggen is beter dan zitten

FABEL: Liggen of zitten maakt weinig verschil. De plaats die je kiest in de sauna doet dat wel. Hoe hoger, hoe warmer, hoe lager, hoe zachter. Ben je dus een beginneling start dan op de laagste bank. Ook is het belangrijk om als je ligt in de sauna, vlak voor je de sauna verlaat even rechtop te gaan zitten. Zo komt je bloedcirculatie op gang en vermijd je duizeligheid door de plotse beweging.